+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

PROJEKAT „ZELENO – PLAVA SRBIJA“!

ZAVRŠNA KONFERENCIJA

24.11.2023. godine održana je završna konferencija projekta „ZELENO PLAVA SRBIJA“.

Projekat „ZELENO-PLAVA SRBIJA“ realizovan je u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, uz podršku Evropske unije, Švedske i Švajcarske u saradnji sa Evropskom investicionom bankom. Partneri na projektu su Ministarstvo zaštite životne sredine, JVP „Srbijavode“, JP „Srbijašume“ i Šumarski fakultet – Univerziteta u Beogradu.

Završnu konferenciju otvorili su Srđan Dimitrijević, predsednik NVO EPuS Leskovac i Darko Janjić, izvršni direktor JVP „Srbijavode“.

Konferencijom je obeležna uspešna realizacija Projekta, koji je bio Izazov za inovativna rešenja u oblasti obnove šumskih ekosistema, ozelenjavanja, očuvanja voda u cilju zaštite životne sredine.

Inovativno rešenje koje je sprovedeno u okviru ovog Projekta jeste pošumljavanje „na elipse“, koje predstavlja inovativni pristup antierozionom pošumljavanju teških i degradiranih terena.

Sve prisutniji degradacioni procesi u brdosko-planinskim područjima Republike Srbije ukazuju na  ulaganja u protiverozione mere, radi sprečavanja površinskog oticaja, zaštiti zemljišta od spiranja, brazdanja, jaružanja i drugih oblika fizičke degradacije. Takođe, njihovom primenom sprečava se dalji transport nanosa i pojava bujičnih poplava. Pošumljavanje degradiranih površina sprovedeno je kroz četiri faze.

dr Zvonimir Banković

Projektni iskorak u primeni koncepta održivog razvoja na Jugu Srbije

dr Jasmina Radonjić JVP „Srbijavode“

U susret „Zeleno – plavoj Srbiji“: Koncept projekta

dr Vladimir Vasić JP „Srbijašume“

U susret „Zeleno plavoj Srbiji“: Pošumljavanje i mere nege

dr Siniša Polovina, Šumarski fakultet

U susret „Zeleno – plavoj Srbiji“: Inovativna rešenja u sprovođenju Zelene

agende u Srbiji

dipl.ing.poljoprivrede  Nataša Gligorijević, EPuS, Leskovac

U susret „Zeleno – plavoj Srbiji“: Razvojna spirala zelenog partnerstva -Mehanizam uspeha

Donošenjem Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije za period od 2020 do 2027. godine,rešavanje celokupne problematike životne sredine u zemlji dobila je potpuno novu, dublju,sinergetsku, na inovacijama zasnovanu perspektivu, podsticaj i priliku, i to kroz:

(a) Dobijanje razvojnog katalizatora u liku društva znanja;

(b) Dobijanje podsticajnog inovacijskog okruženja;

(c) Ustanovljenje oblasti ekoloških (zelenih) inovacija kao dugoročnog prioriteta održivog razvoja Republike Srbije. Time je zemlja krenula putem primene nove paradigme inovacione politike koja okuplja donosioce odluka, akademsku i poslovnu zajednicu i civilno društvo kroz povezivanje istraživačkih, industrijskih i inovacionih snaga i resursa s ograničenim brojem prioritetnih privrednih oblasti, gde oblast zaštite životne sredine ima tretman horizontalne (podržavajuće) strukture.

(d) Republika Srbija je na velika vrata u svoj inovacioni ekosistem uvela Model četvorostrukog heliksa kroz donešenu Strategiju pametne specijalizacije i to kao jedan od temeljnih, u praksi potvrđenih, elemenata razvoja inovacionog društva i samog društva znanja, a pre svega kao generator zelenih inovacija, uključujući koncept otvorenih inovacija.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i