+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

DAN EVROPE 2019 U LESKOVCU

Na ovogodišnjem Danu Evrope u Leskovcu zvezde su bili vršnjački edukatori o EU, učenici Medicinske škole u Leskovcu i Tehničke škole u Vlasotincu, koji su prethodne godine prošli obuku za vršnjačke edukatore o EU u okviru projekta DAJ ŠANSU ISTINI O EVROPI.

Aktivnosti obeležavanja Dana Evrope EpuS-a Leskovac:

  1. Radionice (2) vršnjačkih edukatora „MLADI SA MLADIMA – DA POPRIČAMO MALO O EVROPI“;
  2. Radio emisija o stavovima i iskustvima mladih vršnjačkih edukatora o EU;
  3. Radionica „DA POPRIČAMO MALO O EVROPI – ZAJEDNO“ sa mladima, njihovim roditeljima i profesorima;
  4. Ulična akcija obeležavanja Dana Evrope.

Iako smo do sada uglavnom radili sa učenicima starijih razreda srednje škole, ove godine smo odlučili da to budu učenici prvog razreda, jer smatramo da sa ozbiljnijom pričom o EU treba početi što ranije. Na dve radionice koje su u dve škole održali vršnjački edukatori, ciljevi su u potpunosti ostvareni. Iako su učesnici radionica ’priznali’ da jako malo znaju o EU, pokazali su veliko interesovanje i sa radionica otišli zadovoljni. Vršnjački edukatori su, nakon prevazilaženja treme na početku, bili na visini zadatka i odlično su realizovali radionice.

Impresije Sare Đorđević, vršnjačke edukatorke o EU:

„Definitivno nezaboravno iskustvo sa današnje radionice, u kojoj smo se po prvi put našli u ulozi vršnjačkih edukatora. Na samom početku su naši vršnjaci bili po malo zbunjeni, i poprilično je bila frapantna njihova neinformisanost o EU. Srećom, mi smo zaista imali dobar pristup, jer su se neki njihovi stavovi dosta promenili. Mislim da im se radionica dopala, jer su vremenom postali zainteresovani, i poceli su da se uključuju u sve aktivnosti, koje su programom bile predviđene. Bacila bih akcenat na to što su oni prva godina, i stvarno me je oduševilo njihovo razmišljanje. Uz veliku pomoć mentora, mislim da je ovo bila stvarno uspešna radionica, što je na kraju i bilo primetno, jer su oni izašli sa dosta znanja, stečenog na zanimljiv način. Takođe smo mi, kao voditelji dosta toga naučili, i zadovoljstvo nam je što smo deo izvanrednog tima! “

Radionica „DA POPRIČAMO MALO O EVROPI – ZAJEDNO“ koja je okupila mlade, njihove roditelje i profesore, da zajedno razgovaraju o svojim stavovima, dilemama, strahovima i pretpostavkama o EU – prevazišla je naša očekivanja. Ispostavilo se da je samo bilo potrebno stvoriti priliku i pozvati ove tri različite društvene grupe, pa da se pokrene toliko potrebna diskusija o važnoj temi. Inače, u našoj svakodnevnici, susreću se na jednom mestu najviše dve od ove tri grupe (mladi sa mladima, roditelji sa decom i profesori sa učenicima), ali ni tada ne razgovaraju o EU, kao da se evropske integracije dešavaju nekome drugom. Samo okupljanje ove tri grupe na jednom mestu dovelo je do ’buđenja’, do novih uvida i saznanja, kao i do novih odluka da je potrebno promeniti nešto. Pre svega informisati se bolje, a onda širiti to dalje kroz zajednicu. Tako upravo građani, oni kojih se najviše tiče buduće članstvo Srbije u EU, mogu da postanu aktivni i najviše mu doprinesu.

Iako je većim delom padala kiša, naši mladi aktivisti su uspeli da realizuju uličnu akciju povodom Dana Evrope. Deleći liflete i stikere građanima (najviše mlađima, jer ih je bilo najviše u gradu), razgovarali su sa njima u duhu ovogodišnjeg slogana ’Demokratija živi’ i aktuelnih izbora za Evropski parlament, postavljajući im pitanje da li bi voleli da u skorijoj budućnosti oni sami budu u ulozi glasača. Velika većina mladih odgovorila je pozitivno, smatrajući da je to jedini način da se utiče, ali su izrazili bojazan da se to neće desiti uskoro.

Sve u svemu, najjači utisak sa ovogodišnjeg Dana Evrope jeste da nade ima, jer u svojim glavama pomeramo granice, širimo vidike i menjamo se u hodu!

 

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i