+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

DAN EVROPE U 5 MINUTA

Povodom 9. maja, Dana Evrope, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji – Leskovac, održana je konferencija za novinare, na kojoj je govorio Bratimir Nešić, potpredsednik EPuS – Leskovca.

Evropski pokret u Srbiji, polazeći od svoje misije – promocija evropskih vrednosti, od svog osnivanja obeležava 9. Maj – Dan evrope. 9. Maja 1950, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je predstavio predlog kreiranja organizovane Evrope, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, koji se smatra početkom kreacije onoga što je danas poznato kao EU. Danas je 9. Maj Dan Evrope koji je postao evropski simbol zajedno sa himnom i zastavom.

Dan evrope 008
Malo ljudi zna da je 9. Maja 1950. godine napravljen prvi korak ka stvaranju onoga što danas poznajemo kao EU. U Parizu je toga dana, uprkos pretnjama od izbijanja Trećeg svetskog rata, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predstavio svetu deklaraciju pozivajući evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika u „prvo konkretno stvaranje Evropske federacije“. Predložio je stvaranje nadnacionalne institucije koja bi upravljala industrijom uglja i čelika, sektorom koji je u to vreme predstavljao osnovu vojne industrije. Predlog je obuhvatao kontrolu dva, za privredu i rat, strateška proizvoda: uglja (glavni energent) i čelika (glavna sirovina za izradu oružja). Stavljanjem pod kontrolu ovako značajne industrije, budući rat ili sukob bi bio nezamisliv.

Dan evrope 010
Ali predlog je imao i dalekosežniji cilj, koji je jasno naveden: „Predlog će predstavljati prvu konkretnu osnovu jedne Evropske federacije, koja je neophodna za održavanje mira“. Vizionarski je predviđeno da: „Evropa neće nastati odjednom, niti u okviru jedinstvene, sveobuhvatne strukture; ona će biti stvarana putem konkretnih rezultata, kojim se u prvom redu postiže solidarnost na delu“. Na samitu lidera EU u Milanu 1985. odlučeno je da se 9. Maj obeležava kao „Dan Evrope“.
EU danas, jeste zajednica 27 država Evrope koja počiva na zajedničkim interesima, institucijama i aktima država članica: jedinstvena valuta, zajednička odbrambena politika, saradnja u svim oblastima života i rada, obezbeđena Ugovorom o EU i drugim propisima Unije. Spoljne aktivnosti EU čine tri osnovne komponente: trgovinska politika, pomoć u razvoju i politička saradnja. Ta tri segmenta dala su Uniji značajne instrumente za vođenje razložne spoljne politike u diplomatskoj, ekonomskoj i trgovinskoj sferi.

Dan evrope 009
EVROPSKA UNIJA U BROJKAMA:
• 482 000 000 stanovnika živi u EU
• 64% stanovnika EU su nepušači
• 51 559 kilometara je duga mreža puteva u EU
• 168 980 000 automobila se vozi u EU
• 153 640 kilometara je duga železnička mreža u EU
• 44 000 000 000 € godišnje EU ulaže u razvoj poljoprivrede
• 732 poslanika ima u Evropskom parlamentu
• u 128 zemalja u svetu Evropska komisija ima svoje delegacije
• 13 500 000 malih i srednjih preduzeća posluje u EU
• 44 500 projekata spoljne pomoći u svetu je finansirano od strane EU

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i