+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

EPuS-a Leskovac na Danima klastera u Ohridu

Na VII Danima klastera koji su održani od 22. do 24. septembra 2016. godine u Ohridu, Makedonija, zapaženo učešće imao je i EPuS Leskovac.

Predstavljen je model multisektorskog partnerstva u vidu klastera za preduzetničku podršku mladima – proces osnivanja klastera za preduzetničku podršku mladima „Aktivator“ Leskovac, autora Srđana Dimitrijevića (Predsednika EPuS-a Leskovac) koji je prezentovala Suzana Dimitrijević (Generalni sekretar EPuS-a Leskovac, koautor).

Rezime prezentacije „OD KLASTERSKE INICIJATIVE DO KLASTERA INICIJATIVA“:

Klaster za preduzetničku podršku mladima „Aktivator“ Leskovac osnovan je 12.04.2016. godine. Time je završena prva faza u samoorganizovanju relevantnih aktera Jablaničkog okruga u oblasti usluga preduzetničke podrške mladima.
Razvoj ovih usluga je od suštinskog značaja za svako društvo koje se izgrađuje na vrednostima poštovanja tuđeg, slobode ugovaranja i držanja date reči. Ovo važi utoliko pre, kada je reč o društvima koja se tek oblikuju kao preduzetnička, kao što je to slučaj sa Srbijom.
Podržavajući taj proces, EPuS-Leskovac je pre četiri godine osmislio i pokrenuo inicijativu za strateško povezivanje, tj. klastersko organizovanje svih onih koji se u Južnoj Srbiji nalaze u lancu stvaranja vrednosti u oblasti istraživanja i razvoja, oblikovanja, pružanja i promovisanja usluga preduzetničke podrške mladima. Inicijativu je podržala Fondacija za otvoreno društvo-Srbija u okviru projekta „Ekvilibrijum“.
Osmišljen je inovativan, proaktivan i inkluzivan model stvaranja zajedničke vrednosti, što podrazumeva: razvoj i implementaciju zajedničkih programa preduzetničke obuke, stručne prakse i preduzetničkog mentoringa kroz uspostavljanje i upražnjavanje multisektorskog partnerstva u formi klastera.


U naredne četiri godine (2012-2016), ovaj model je praktično primenjen, testiran i unapređen kroz implementaciju 3 projektna predloga – „Svi za mlade, mladi za sve!“ (finansijski podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije), „Evo prilike“ (finansijski podržan od strane istog Ministarstva) i „Budi drugačiji“ (finansijski podržan od strane Švajcarske Agencije za razvoj i saradnju i ekspertski podržan od strane Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije).
U međuvremenu, postavljene su osnove održivog funkcionisanja klastara kroz:
1) Izradu i primenu programa preduzetničke obuke i stručne prakse „Zakorači ka svom biznisu, izgradi svoju karijeru!“;
2) Izradu i primenu mentorskog programa „Podeli svoje znanje sa mladima!“,
3) Sprovođenje istraživanja o članovima klastera,
4) Definisanje zajedničke vizije i misije članova klastera,
5) Osnivanje klastera „Aktivator“.

p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-0 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-1 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-2 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-3 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-4 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-5 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-6 p1atqbkkp22nmua2q7i1iqfa954-7

O danima klastera možete više videti na sledećem linku: <<>>

Na sledećem linku možete videti brošuru (PDF) o Danima klastera i svim učesnicima i govornicima na njima <<>>

 

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i