+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

EPuS Leskovac na Regionalnoj konferenciji Move.Link.Engage.

Regionalna konferencija “Move.Link.Engage. Novi modeli upravljanja na Zapadnom Balkanu”, Beograd

Kakva je uloga civilnog društva u kreiranju javnih politika, a koji su dobri modeli njegove saradnje sa državama zapadnog Balkana, bio je fokus  regionalne konferencije, “Move.Link.Engage. New Modes of Governance in the Western Balkans”, koja je održana u Beogradu 8. i 9. decembra u organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, kao nacionalne kontakt tačke za program Evropske unije “Evropa za građane i građanke” u Srbiji, i Beogradske otvorene škole, kao korisnika operativnog granta u okviru ovog EU Programa.

001

Komisija sastavljena od predstavnika Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Beogradske otvorene škole je izvršila selekciju i odabrala  18 organizacija, a kao jedan od učesnika konferencije našao se  i EPuS – Leskovac, čiji je predstavnik bila Milica Ristić, master ekonomista računovodstva, revizije i finansijskog upravljanja i doktorand Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Cilj konferencije bio je da promoviše i ohrabri regionalni pristup rešavanju zajedničkih društvenih problema, posebno kroz program EU “ Evropa za građane i građanke”, kao jedan od važnih instrumenata koji mogu biti korišćeni za jačanje saradnje regionalnih aktera iz javnog i civilnog sektora. Konferencija “Move.Link.Engage” je dala pogled na region Zapadnog Balkana 2016, koji se nalazi u procepu između izbora i protesta, pada demokratije i evropskih integracija, i podrške EU politici stabilnosti u odnosu na demokratiju.

Tema kojom se konferencija bavila jeste uključivanje građana zemalja Zapadnog Balkana u proces donošenja odluka u okviru evropskih integracija. Tim povodom, dat je odgovor na pitanja gde su sada naše institucije, na koju adresu mi zapravo kucamo kada želimo kao građani da ostvarimo naša prava i da zagovaramo naše interese. Vodila se debata o vladavini prava, sektorima,  poslednjim izveštajima Evropske komisije o regionu koji su izašli u novembru 2016. godine, kao i o političkim kriterijumima i sektorskoj politici, odnosno zapošljavanju mladih, što je u ovom trenutku goruća tema na nivou cele Evropske unije.

002 003

Regionalana godišnja dvodnevna konferencija “Move.Link.Engage” svečano je otvorena  8. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije. Na konferenciji su govorili Vedran Džihić iz Instituta za političke nauke Univerziteta u Beču, Kristijana Vestfal iz Generalnog direktorijata za zapošljavanje pri Evropskoj komisiji, Adnan Ćerimagić iz Evropske inicijative za stabilnost iz Sarajeva kao i predstavnici organizacija civilnog drušva iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i