+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Info sesija o istraživanju stavova srednjoškolaca o EU

Prva info sesija o rezultatima istraživanja stavova sredenjoškolaca o EU održana je u Tehničkoj školi „Rade Metalac“ u Leskovcu 3. oktobra 2017. godine, u prisustvu velikog broja učenika ove škole. Ovo je aktivnost iz projekta „EVROPSKA ŠKOLA BEZ GRANICA! – Prevazilaženje predrasuda kod srednjoškolaca u Jablaničkom okrugu da će ulaskom u EU ljudi u Srbiji izgubiti nacionalni i kulturni identitet“, koji u partnerstvu realizuju Evropski pokret u Srbiji – Leskovac i TŠ „Rade Metalac“, uz finansijsku podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade republike Srbije.

Učenicima su predstavljene neke činjenice o EU koje se često zaboravljaju, a umesto njih se u razgovorima vrte stavovi koji su zapravo predrasude, jer nisu zasnovani na činjenicama, tipa: „U EU mali napadi propadaju“, „EU je smrt za pravoslavlje“ „U EU ćemo izgubiti svoj kulturni identitet“ i slično.

Ovo je podstaklo učenike da uđu u diskusiju iznesu neke svoje stavove o tome. Neka od iznetih mišljenja spadaju u domen evroskepticizma, dok neka iskazuju pozitivan stav o EU.

Neki od upečatljivih stavova srednjoškolaca iznetih na ovoj info sesiji:

  • Mali narodi u EU propadaju, evo na primer Grčka.
  • Ja se plašim da ćemo da im služimo samo kao jeftina radna snaga ako uđemo u EU.
  • Nemojte da se desi da nam stvaraju nove predrasude umesto starih kad nam pričaju o EU.
  • Ja imam stav! A to je da mali narodi u EU ne propadaju!

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i