+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Jedinstvena konferencija u regionu “Gde su mladi u Agendi 2030?“

Predstavnica EpuS-a Leskovac Milica Ristić, doktorand Ekonomskog fakulteta u Nišu, prisustvovala je 22.02.2017. godine u Beogradu, u Palati Srbije, konferenciji o ciljevima održivog razvoja „Gde su mladi u Agendi 2030?“, koju je organizovalo Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih nacija). Konferenciji su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, direktorka UNFPA Diona Bologa, kao i direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo.

01

Od usvajanja Agende 2030, poznate pod nazivom „Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine“, koju su usvojile države članice Ujedinjenih nacija u septembru 2015.godine Republika Srbija je među prvim državama formirala telo za sprovođenje Agende 2030, ali i obrazovala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Jedan od zadataka ovog tela je da,  upravo u saradnji sa nadležnim ministarstvima, prati sprovođenje Agende 2030 i aktivno radi na svih 17 ciljeva, a da se do 2030. godine prevashodno smanji siromaštvo, posledice klimatskih promena i nejednakosti među ljudima.

02
Uloga omladinskog sektora je jako bitna za ostvarivanje ciljeva do 2030. godine, stoga je i organizovana ova nacionalna konferencija na kojoj je prisustvovalo 150 predstavnika omladinskih udruženja i kancelarija za mlade, kao i međunarodni donatori i prestavnici UN programa i agencija, a među njima i EpuS Leskovac, koji je aktivno uključen u konsulstativni proces pripreme Agende 2030.

„Ovo je jedinstvena konferencija u regionu koja doprinosi sprovođenju  ciljeva Agende i veliko mi je zadovoljstvo da istaknem da je Srbija mnogo ispred drugih u radu sa mladima i dostignućima u toj oblasti“, istakla je direktorka UNFPA Diona Bologa.

„Vlada Republike Srbije je aktivno podržala ciljeve i oformila telo za rad u skladu sa prioritetima. Srbija se posvetila implementaciji Agende 2030 u kontekstu uključenja mladih u rad“, rekao je direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo.

Ministar Udovičić je poručio da je ubeđen da će u Srbiji u narednom periodu biti puno zajedničkih aktivnosti, omladinskih treninga, obuka i projekata koji će doprineti boljoj informisanosti, aktivizmu, mobilnosti i zapošljivosti mladih, a podrška Ministarstva omladine i sporta u svemu tome neće izostati.

03

 

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i