+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Od 26.09. počinju radionice u okviru projekta ZVONI ZA EVROPU u Leskovcu

„Zvoni za Evropu!“ je program neformalnog obrazovanja namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola sa idejom da se oni edukuju o vrednostima koje se neguju u okvirima Evropske unije, zatim o njenoj strukturi i istorijatu. Takođe, srednjoškolci se upoznaju sa prednostima i izazovima koji njihovu zemlju čeka u procesu evropskih integracija. Posebna pažnja je posvećena mogućnostima koje se pružaju mladim ljudima u pogledu nastavka njihovog obrazovanja i unapređenja socijalnog života. Program se organizuje u dva ciklusa: prolećni (mart-jun) i jesenji (septembar-decembar) u Beogradu, Leskovcu i Novom Sadu. Srednjoškolci iz Leskovca i Novog Sada će biti u mogućnosti da pohađaju program od septembra 2013.

Ciljevi programa:

  • Podizanje nivoa znanja mladih o Evropskoj uniji;
  • Predstavljanje pogodnosti koje mladi ljudi mogu imati u procesu integracije naše zemlje u evropske strukture;
  • Informisanje srednjoškolaca o trenutnom položaju Srbije u procesu evropske integracije;
  • Podizanje nivoa svesti o neophodnosti učešća mladih u promociji evropski vrednosti u sredini u kojoj žive, kako bi postali aktivni članovi društva i podržali proces integracije naše zemlje u evropske strukture.

U Leskovcu, projekat realizuje EPuS Leskovac u saradnji sa srednjim školama sa područja grada Leskovca. Planirano je 10 radionica koje će voditi naše aktivistkinje Aleksandra Petrović i Maja Dimitrijević. Prva radionica biće realizovana u četvrtak, 26.09.2013. sa početkom od 19.00 časova u prostorijama Omladinskog kluba Leskovac.

AKTIVNOSTI PREDVIĐENE PROJEKTOM:
• Predavanja(radioničarski rad) – predavanja se održavaju jednom nedeljno.
Kombinacijom radioničarskog rada sa predavanjima, učesnicima se pružaju odgovori na pitanja: „Šta je država/međunarodna organizacija?“, „Šta je Evropska unija?“, „Kada je EU nastala?“, „Kako se EU razvijala?“, „Kako EU funkcioniše?“, „Kako će EU izgledati u budućnosti?“.Fokus ovogodišnjih radionica će biti na primeni i razvoju fundamentalnih evropskih vrednosti kao što su solidarnost, sloboda, jednakost itd. Predavači/treneri primenjuju metodologiju razvijenu od projektnog tima Evropskogpokreta u Srbiji koja se uspešno sprovodi od 2007. godine.
• „Evropski čas“ – Nakon završetka serije predavanja, učenici koji su pohađali predavanja, zajedno sa predavačima/trenerima iz Evropskog pokreta u Srbiji i „vršnjačkim mentorom“ će pripremiti i održatipredavanje u svojim školama na jednom času u okviru predmeta građansko vaspitanje ili na posebnoj tribini u školi.
• „European caffe“– neformalni razgovori sa diplomatskim predstavnicima zemalja EU ili mladim ljudima iz zemalja EU koji trenutno žive u Srbiji o životu mladih u EU, njihovoj kulturi , običajima i sl.
• Posete državnim institucijama – Učenici će imati priliku da se susretnu i razgovaraju sa državnim zvaničnicima koji se bave pitanjima evropskih integracija. Predviđena je poseta Domu Narodne skupštine Republike Srbije, Kancelariji za evropske integracije, kao i u drugiminstitucijama koje se bave evropskim integracijama.

Projekat je podržan od Fondacije Fridrih Ebert.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i