+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Održan Kick Off sastanak sa partnerima i saradnicima na projektu „Budi drugačiji!“

U sali Regionalne privredne komore Leskovac, u petak, 12.02.2016. godine, održan je kick off sastanak projektnog tima projekta „Budi drugačiji! – Unapređenje inovativnog pristupa zapošljivosti i zapošljavanju mladih u Jablaničkom okrugu“ koji su podržali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, na konkursu „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“.

Povod sastanka bio je predstavljanje projekta i aktivnosti partnerima i saradnicima na projektu, kao i dogovor o daljim koracima ka uspešnoj realizaciji svih predvidjenih projektnih aktivnosti.

DSC_0002 DSC_0004 DSC_0007 DSC_0008

Na samom početku Srđan Dimitrijević, projekt menadžer ovog projekta, je pozdravio sve prisutne i zahvalio se partnerima, među kojima su: Regionalna privredna komora Leskovac, Gradska uprava za duštvene delatnosti grada Leskovca, Kancelarija za mlade Vlasotince, Visoka poslovna škola strukovnih studija, Tehnička škola Rade Metalac, DCA laboratorije Leskovac, Udruženje distrofičara Leskovac, SZTR Start i DOO Krepko Leskovac.

On je istakao da je to početni sastanak svih saradnika koji će raditi na implementaciji projekta “Budi drugačiji!“ koji je već počeo sa realizacijom od 01.02.2016. godine i biće završen do 31.07.2016. godine. Dodao je i to da ovaj projekat zapravo predstavlja nacionalni pilot projekat koji, ukoliko uspe, može da preraste u nešto mnogo više.

Zatim je usledila prezentacija projekta, čija je tematska oblast: Međusektorske usluge za podsticanje preduzetničkog zapošljavanja mladih. Predstavljeni su i opšti i posebni ciljevi projekta, kao i faze preduzetničkog razvoja.

Srđan Dimitrijević je naglasio da se oni bave, odnosno da se specijaliziraju i pojavljuju u prve tri faze a to su:

  • prepoznavanje prilike,
  • formiranje namere,
  • pokretanje start-up-a,

gde i daju svoj najveći doprinos.

Naveo je i to da oni rade na jačanju motivacije mladih, formiranju volje i pokretanju start-upa, kao i da su svojim prethodnim iskustvom koje su stekli u okviru projekata „Svi za mlade, mladi za sve“ i „Evo prilike!“ unapredili svoj rad. Njihov zadatak jeste ponuditi projekat Republici Srbiji, a ciljna grupa su im mladi koji veruju u preduzetništvo i koji su spremni za rad.

Zatim su prezentovane misija i vizija projekta kao i izazovi a rečeno je i to da se svako od partnera može uvek rukovoditi misijom što je i suština strateškog pristupa.

DSC_0009 DSC_0010

Srđan se osvrnuo i na problem koji je prisutan u našoj državi, a to je odlazak mladih i naglasio da to nije samo odlazak jednog „mozga“ već i odlazak jednog preduzetnika a da jug Srbije itekako ima potencijala za preduzetništvo s obzirom na svoju istoriju.

Predstavljene su i aktivnosti kao i resursi i naznačeno je da je cilj da mladi u roku od 6 meseci započnu svoj biznis a da taktiku zapravo predstavljaju sredstva za postizanje ciljeva. Budžet projekta je 25000 CHF.

Onda je pozvao sve koji su do sada sarađivali a i one koji su se priključili da pomognu u onom delu gde to mogu i da unaprede projekat.

Najavio je za sledeću nedelju 3 fokus grupe:

  • mladi koji su prošli ciklus preduzetničke obuke (sreda, 17.02.2016.)
  • studenti (18.02.2016.)
  • učenici srednje Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu (19.02.2016)

Najodgovorniji za ovaj projekat su: projekt menadžer Srđan Dimitrijević, koordinator Goran Jović i asistent Darko Antanasijević ali su tu svakako i saradnici koji imaju bitnu ulogu sa svojim aktivnostima na projektu.

DSC_0015 DSC_0016 DSC_0017

Jedna od novina, koju je napomenuo Srđan Dimitrijević, jeste to da su obezbeđena sredstva za plaćanje 15-oro praktikanta koji će obavljati stručnu praksu u trajanju od mesec i po dana, što u prethodna 2 projekta nije bio slučaj već su plaćeni bili samo poslodavci. Iznos naknade po praktikatnu će biti oko 12-13000 dinara.

Ovim je Srđan Dimitrijević završio svoje izlaganje i pozvao prisutne da se uključe u diskusiju i postave pitanja.

Najpre se za reč javio Ivica Savić, vlasnik i direktor prvog privatnog Naučno-tehnološkog parka u centralnoj Srbiji. On je najpre pohvalio ovaj projekat i ukazao na jako bitnu okolnost a to je kultura, ali ne kultura u užem smislu reči, već kultura preduzetništva, inovativnosti, odnosa u radu koji omogućava funkcionisanje modela.

 

Istakao je da misli da univerziteti nisu katalizatori u ovim aktivnostima i da s obzirom da su se izborili da za partnere imaju predstavnike države i društvenih delatnosti moraju najpre poštovati zakone i staviti akcenat na ćirilicu, odnosno neke termine prevesti u duhu našeg jezika, čime bi ishodi bili veći.

Srđan se zahvalio Ivici na izlaganju i predlozima i sledeća je Suzana Stanković-Ilić (Gradska uprava za duštvene delatnosti grada Leskovca) dobila reč. Ona se zahvalila na tome što je partner u ovom projektu i na saradnji sa gospođom Suzanom Dimitrijević i gospodinom Srđanom Dimitrijević. Naglasila je da je otvorena za saradnju i da će uvek dati podršku ovakvim projektima jer oni predstavljaju značaj za dobrobit mladih ljudi. Dodala je i to da preduzetništvo mladih ima perspektivu a da mladima, između ostalog, uglavnom nedostaje podrška, adekvatna edukacija i motivacija. Ovim je ona završila svoju reč.

Sledeći se obratio Bratimir Nešić, menadžer za reciklažu PORR Werner&Weber. On se nadovezao na izlaganje Ivice Savića i predložio da ova obuka bude jedan od leskovačkih brendova po čemu će moći novi mladi preduzetnici da budu prepoznatljivi i prihvaćeni na tržištu. Takođe, pored ovog, on je predložio uvođenje Upravljanje projektima i istakao da su najveći nedostatak zapravo projekti i da je to ono što odbija donatore. Zaključio je da je potrebno uvesti tu vrstu obuke i povezati sa start-upom čime bi se otvorila mogućnost civilnog zapošljavanja.

DSC_0062

Dragana Ranđelović, predstavnica VPSLE, se složila sa godspodinom Nešićem i predložila da se Upravljanje projektima uvede kao modul na specijalističkim studijama ili ukoliko to nije moguće onda kao vid edukacije. Ona takođe smatra da univerziteti nisu katalizatori ali da je potrebno da se uključe i da se stvori interakcija između studenata i privrednika, odnosno da se zahtevi studenata usaglase sa zahtevima tržišta. Pored toga, napomenula je da je Visoka poslovna škola strukovnih studija uvek otvorena za saradnju

Ovde je Srđan Dimitrijević istakao da je lokalizacija prioritet.

Ivana Micić, članica projektnog tima u širemsastavu, direktorica Credit Agricole Bank u Leskovcu, nadovezala se na izlaganje Savića i skrenula je pažnju na preduzetnike i na to da se kultura ponašanja može preusmeriti na njih. Između ostalog, osvrnula se na kodekse u poslovnom svetu.

Slavoljub Stanojević, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ je iskazao svoje oduševljenje i pohvalio rad. Naveo je i to da su upravo ovakve stvari od velikog značaja za srednjoškolce.

Velibor Stojanović, vlasnik SZTR Start se zahvalio za učešće u program i dodao da bi bilo pogodno da uporedo sa tokom i realizacijom projekta ide i priprema faktora koja će da dočeka mlade ljude i preduzetnički rad. Naveo je i veleprodavce koji imaju svoje uslove i da je neophodno da oni stvore malo „mekše“ uslove za početnike/preduzetnike. „Potrebno je preduzetnike pripremiti za probleme sa kojima će se susretati i takođe im pripremiti teren.“- rekao je on.

DSC_0065

Nešić je na ovo izlaganje imao repliku a to je da veleprodavci nece dati „mekše“ uslove i da je zato bolje da ili sami, odnosno neko od početnika otvori veleprodaju ili da neko od usprešnih privrednika održi predavanje o tome koji se sve problemi javljaju i kako su ih oni sami prevazišli.

Ivana Micić je istakla da bi bila zadovoljna kada bi mogla da očekuje od mentora napisane start-up projekte i to da oni svojom povezanošću sa privrednicima pruže realnu pomoć.

Snežana Radivojević se usaglasila sa Ivanom i predložila da umrežavanje bude jedna od aktivnosti klastera.

Savić je dodao i to da je potrebno usredsrediti pažnju na to da se bude drugačiji i da misija bude stalna promena i prihvatanje preduzetničkog rizika. Kako je rekao, najveći problem je formulisan pod strateškim izazovom a to je otkriti kako je moguće poboljšanjanje modela i zalaganje da se država pobrine za stvaranje svesti o upravi. „Potrebno je podržati i zaštititi one koji menjaju svest i prave iskorake kako bi bili drugačiji.“ – završio je Savić.

Na kraju, Srđan Dimitrijević je poručio da će preporuke za javne politike biti deo projekta i na taj način će se povećati šansa da se o tome mnogo više čuje. On se zahvalio svima na prisustvu i pažnji i zatvorio sastanak.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i