+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Održana konferencija za novinare povodom predstavljanja projekta EVO PRILIKE!

U sredu, 02.09.2015. u Velikoj sali Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja projekta: EVO PRILIKE!

Konferenciji i predstavljanju prisustvovalo je 20 mladih nezaposlenih, predstavnici 6 medijskih kuća (TV Klisura, TV K-1, TV Studio MT, Radio „016“, Radio Leskovac i Nova Naša Reč) i predstavnici partnerskih organizacija.

Konferenciju je otvorio gospodin Srđan Dimitrijević, predsedni EPuS-a Leskovac, inače nosioca projekta „Evo prilike!“

122 123129

Srđan Dimitrijević se okupljenima obratio sledećim rečima:

„Zadovoljstvo mi je što mogu da Vas pozdravim u ime projektnih partnera, kao i u svoje lično ime.

Danas su sa nama gospodin Goran Jović, predsednik Komore,  gospodin Ivica Bogdanović, KZM Lebane, gospođica Irena Cvetković, KZM Vlasotince, gospodin Miloš Aranđelović KZM Bojnik, gospodin Dejan Stanković, direktor NSZ – Filijala Leskovac, koji će Vam se takođe obratiti.

Čuveni Henri Ford jednom je rekao: Okupiti se, to je početak! Istrajati zajedno, to je napredak! Zajednički raditi, to je uspeh!

Stoga mi dozvolite da, u ime zajedničkog rada, najpre pozdravim sjajne mlade ljude sa kojima smo sarađivali na prethodnom projektu. Neki su danas sa nama. Oni su najzaslužniji što su rezultati tog projekta učinili da danas razgovaramo o ovom projektu.

Od 60-oro korisnika prethodnog projekta, njih 16-oro, ili 27% načinilo je u proteklih 6 meseci veliki iskorak u svom ekonomskom osamostaljivanju. Dvoje je otvorilo firme, četvoro je u završnoj fazi tog postupka, dok se 10-oro zaposlilo za stalno ili privremeno. Među njima je i jedan kome je isticao ugovor o hraniteljstvu. Ako bismo to preveli na cenu jednog novootvorenog radnog mesta koju država priznaje – a to je 10.000 evra – to znači da smo kroz prethodni projekat svaki uloženi evro ušesnaestostručili. No, činjenica da je 16-oro mladih ljudi trajno vezalo svoju egzistenciju za ovaj kraj – nema cenu!

Kada je reč o novom projektu, o tome će te nešto više čuti od mojih kolega. Ja bih ovom prilikom želeo da istaknem samo to, da u osnovi ovog poduhvata leže dva imperativa:

– Najpre, to je imperativ da se napravi iskorak u onome što je presudno za budućnost ove zemlje, posebno ovog područja, a to je – zaustavljanje odliva mladih. Poboljšavajući kvalitet poslovnog ambijenta na jugu Srbije, mi to i činimo.

– I drugo, to je imperativ da se kroz međusektorsko partnerstvo aktivira mehanizam koji uključuje kapacitete sva tri sektora. Koristeći legalitet, stabilnost i autoritet javnog sektora; inventivnost, produktivnost i brzo delovanje privatnog sektora; i posvećenost, kreativnost i inkluzivnost civilnog sektora –  mi kroz ovaj projekat to i činimo.

Zatim se okupljenima obratila i predstavnica partnerske organizacije „Kancelarija za mlade Vlasotince“, Irena Cvetković, koja je govorila novoj Nacionalnoj strategiji za mlade iz ugla mladih Jablaničkog okruga i ciljevima konkursa na kojem je odobren projekat:

132

 

O mogućnostima i šansama koje mladi mogu da imaju od učešća u realizaciji ovog projekta, govorio je predsednik Regionalne privredne komore, gospodin Goran Jović:

133 134

Predstavnik Kancelarije za mlade Lebane, Ivica Bogdanović, govorio je o očekivanim rezultatima projekta (organizovanje klastera za preduzetničku aktivaciju mladih, 85 korisnika dobilo preduzetničku obuku (20), stručnu praksu (15)  i mentorsku podršku (50); 20 mentora osposobljeno…)

138

Okupljenima se zatim obratio i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Leskovac, gospodin Dejan Stanković, koji je govorio o projektu iz ugla NSZ-a:

140

Za kraj ove konferencije, o projektnim fazama i aktivnostima, govorio je predstavnik Kancelarije za mlade Bojnik – gospodin Miloš Aranđelović:

142

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i