+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Okrugli sto “Ekonomski odnosi Srbije i Kosova – Uticaj na lokalne privrede i zajednice”

Evropski pokret u Srbiji organizuje dana 17.12.2013. godine, sa početkom u 11h, u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, ul. Leskovačkog odreda 6, Okrugli sto “Ekonomski odnosi Srbije i Kosova* – Uticaj na lokalne privrede i zajednice”. Ova debata organizuje se u sklopu projekta “Srbija i Kosovo: Evropske perspektive i prakse” koji je podržala Ambasada Kraljevine Danske u Srbiji.

Postizanjem sporazuma u aprilu i maju 2013. godine, i nastavljanjem dijaloga pod okriljem Evropske unije (EU), Srbija i Kosovo načinili su ključni korak u procesu pristupanja/pridruživanja EU, kao i u normalizaciji odnosa dve zajednice. Dijalog koji bi trebalo da vodi ka „vidljivoj i održivoj normalizaciji odnosa“ duboko je motivisan evropskom perspektivom Kosova i Srbije, upravo otvaranjem pristupnih pregovora sa Srbijom i otvaranjem pregovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa svojom mrežom i Institutom za razvojnu politiku INDEP iz Prištine, predlaže set zajedničkih aktivnosti koje treba realizovati u Srbiji sa opštim ciljem da doprinesu uzajamnom razumevanju Kosova i Srbije i unapređenju sveukupnih odnosa između dve zajednice. Specifični ciljevi uključuju iniciranje dijaloga, omogućavanje razmene mišljenja i iskustava, kao i identifikovanje mera za unapređenje saradnje i prekograničnog umrežavanju zainteresovanih strana u obe zajednice.

Rasprava u Leskovcu prva je od dve jednodnevne rasprave koje su predviđene projektom, a koje se organizuju na nivou donosilaca odluka iz obe zajednice, organizacija civilnog društva, poslovnih zajednice, stručnjaka i lokalnih akteri. Rasprave će biti  fokusirane na dve važne teme – ekonomiju (u smislu saradnje, trgovine i zapošljavanja) i evropske integracije (u smislu nove legislative i reformi koje treba da doprinesu ukupnoj modernizaciji i demokratskom i ekonomskom razvoju). Razgovori treba da dovedu do sveobuhvatne procene, analize i preporuka za razvoj buduće politike i odluka. Osnov za raspravu na ovom okruglom stolu predstavljaće studija slučaja koja razmatra uticaj ekonomskih odnosa Srbije i Kosova na privredni razvoj Leskovca.

Nacrt agende možete preuzeti ovde:

[wpdm_file id=19]

*Ovim se ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i