+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

PRIRUČNIK SA NEFORMALNIM VEŽBAMA

Komplet alata sa neformalnim vežbama kreiran je na osnovu sinteznog izveštaja IO1 „Upoznajte naše Komšije 2”, projekta koji daje pravu predstavu o tome gde su problemi i sukobi između učesnika balkanskih zemalja i kako mogu pronaći pravo rešenje za njihovo prevazilaženje.
Glavni cilj ovog kompleta alata je bio da se izgrade kapaciteti omladinskih radnika i omladinskih lidera u korišćenju i oblikovanju neformalnih alata za promovisanje interkulturalnog razumevanja i prihvatanja različitosti, pružanje smernica, razvoj seta neformalnih vežbi usmerenih na prevazilaženje stereotipa i predrasuda na balkanskom nivou i primena neformalnih alata (radionice, simulacije, igre uloga, diskusije, itd.) za promovisanje interkulturalnog razumevanja i prihvatanja različitosti, u cilju stvaranja mladih ljudi kojima je omogućeno da izgrade jake, održive, pune poštovanja i mirne zajednice.
Prilikom izrade vežbi korišćeni su neki važni i obavezni pristupi, aspekti i okviri.
Prilikom izrade kompleta vežbi, radionica, simulacija, igara uloga, diskusija i sl., praćeni su i kombinovani sledeći pristupi:
1. Iskustveno učenje: Ovaj pristup uključuje učenje kroz rad, razmišljanje i primenu znanja na situacije iz stvarnog života. Omladinski radnici mogu biti angažovani u radionicama, simulacijama i igrama uloga koje odražavaju raznolikost kultura, jezika i tradicija na Balkanu.
2. Participativno učenje: Ovaj pristup uključuje aktivno učešće i saradnju među omladinskim radnicima. Omladinski radnici mogu da se uključe u diskusije, debate i grupne aktivnosti koje promovišu razumevanje i saradnju između različitih zajednica u regionu.
3. Multimedijalno učenje: Ovaj pristup uključuje upotrebu multimedijalnih alata kao što su video snimci, podkasti i društveni mediji za promovisanje učenja i angažovanja među omladinskim radnicima. Omladinski radnici mogu kreirati multimedijalni sadržaj koji odražava njihove nade i težnje za budućnost Balkana u okviru šire evropske zajednice.
4. Humorističko učenje: Ovaj pristup uključuje upotrebu humora i satire za promovisanje učenja i angažovanja među omladinskim radnicima. Omladinski radnici mogu da se uključe u aktivnosti koje prikazuju duhovite ili neobične tradicije ili običaje koji su jedinstveni za Balkan.
Kompletni dokument možete preuzeti ovde.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i