+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Promocija dobre prakse u prevazilaženju predrasuda o EU „Moja istina o Evropi!“

U sredu, 31. oktobra 2018. godine, u svečanoj Sali Ekonomske škole „Đuka Dinić“, održana je promocija dobre prakse u prevazilaženju predrasuda mladih o EU pod nazivom „Moja istina o Evropi!“. Ovaj događaj deo je projekta Daj šansu istini o Evropi koji realizuje EPuS Leskovac sa svojim partnerima – Tehničkom školom „Rade Metalac“ iz Leskovca, Ekonomskom školom „Đuka Dinić“ iz Leskovca i Tehničkom školom iz Vlasotinca, a koji je finansijski podržalo Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Tema prevazilaženja predrasuda o EU okupila je mnoštvo srednjoškolaca, profesora, roditelja i zainteresovanih građana. O dobrim iskustvima u svojim školama govorili su direktori partnerskih škola Milijana Dimić, Slavoljub Stanojević i Milivoje Đorđević, a o ovom projektu iz ugla Ministarstva za evropske integracije govorila je Nataša Savić Janjić.

Milijana Dimić, direktorka Ekonomske škole, govorila je o tome koliko je važno da mladi imaju neposredna iskustva sa narodima EU, jer upravo to smanjuje mogućnost da se pojavljuju i neguju predrasude o pripadnicima drugih kultura. Slavoljub Stanojević, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ ispričao je o značajnoj saradnji sa bugarskom školom koja traje već više godina, a Milivoje Đorđević o višegodišnjoj saradnji i razmeni sa nemačkom školom, gde poseta učenika nemačkim vršnjacima u velikoj meri ’topi’ predrasude o tom narodu. Zajednički zaključak je da neposredno iskustvo, druženje i dobro informisanje predstavljaju najbolji način prevazilaženja stereotipa i predrasuda kod mladih. Ove tri škole ne propuštaju nijednu priliku da učestvuju u svim aktivnostima koje proširuju vidike njihovih učenika.

 

Predstavnica Ministarstva za evropske integracije Nataša Savić Janjić rekla je da su ovakvi projekti za ministarstvo jako važni, jer jedino preko partnera iz civilnog društva mogu da dođu do saznanja o tome kako razmišljaju mladi o EU. Na osnovu tih saznanja Ministarstvo onda može da planira aktivnosti koje bi uključile što više mladih kako bi bili informisaniji o procesu pristupanja Evropskoj uniji.

 

Suzana Dimitrijević, generalni sekretar EPuS-a Leskovac, izrazila je svoje zadovoljstvo što po ovom pitanju može da se govori o dobroj praksi, jer će Jablanički okrug možda biti pripremljeniji od ostalih sredina za ulazak Srbije u EU i sve promene koje predstoje. Naglasila je da se ovim projektom ne vrši nikakav pritisak na mlade da ’zavole’ EU, već da se oni podstiču na upoznavanje sa činjenicama, na razlikovanje činjenica od predrasuda i na samostalno promišljanje o EU na osnovu činjenica. Zaključila je da ovakvi projekti doprinose boljoj informisanosti mladih, što direktno vodi do prevazilaženja i suzbijanja predrasuda mladih o EU.

 

Srđan Dimitrijević, predsednik EPuS-a Leskovac, govorio je o tome da se ljudi razlikuju ne po tome da li imaju ili nemaju predrasude, već da li čine nešto da se oslobode od njih ili ne. Citirao je Ajnštajnovu misao da je lakše razbiti atom nego predrasude i izrazio uverenje da, iako ne postoji vakcina protiv predrasuda, postoje logika i činjenice, kao i prirodna želja da se napreduje. Ovaj skup ocenio je kao podsticajno predstavljanje iskustava u oslobađanju od predrasuda i zaključio da su u ključnim aspektima ostvareni rezultati koji, ne samo da potvrđuju potencijal koji ova sredina ima za rešavanje ovog problema, već govore i o stvaranju i funkcionisanju sopstvenog mehanizma za korišćenje tog potencijala. Naglasio je, na kraju, značaj podrške Ministarstva za evropske integracije i ocenio je suštinskom.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i