+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Srednjoškolska zajednica Jablaničkog okruga – Licem u lice sa EU

Konferencija za novinare 13.11.2017.
Konferencija za novinare 13.11.2017.

U svečanoj Sali Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu, 13. novembra održana je Panel diskusija  na temu „INTERKULTURALNOST – ŽIVETI ZAJEDNO A BITI SVOJ“, u organizaciji EPuS-a Leskovac i Tehničke škole „Rade Metalac“, partnera na projektu „Evropska škola bez granica – Prevazilaženje predrasuda kod srednjoškolaca u Jablaničkom okrugu da će ulaskom u EU ljudi u Srbiji izgubiti nacionalni i kulturni identitet“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije.

Panel diskusija
Panel diskusija

U svojstvu panelista, učesnicima događaja obratili su se: Suzana Dimitrijević, dipl. prof. Filozofije („Srednjoškolska zajednica Jablaničkog okruga – Licem u lice sa EU“), mr Ivana Stanković, psiholog i psihoterapeut, rukovodilac savetovališta za mlade („Predrasude o EU i životni izgledi srednjoškolaca Jablaničkog okruga“), mr Goran Jović, dipl. pravnik, direktor PKS-Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog Upravnog okruga („Da li nas narodi EU omalovažavaju?“),  i Milivoje Đorđević, dipl. ing. mašinstva, direktor Tehničke škole Vlasotince („Informisanost o EU i obrazovni proces u Tehničkoj školi u Vlasotincu“). Moderator panela bio je Slavoljub Stanojević, dipl. ing. mašinstva, direktor TŠ „Rade Metalac“.

Panel diskusija
Panel diskusija

Na panelu su predstavljeni rezultati Istraživanja stavova srednjoškolaca Jablaničkog okruga o EU, koje su sproveli EPuS Leskovac i TŠ „Rade Metalac“. Ovo istraživanje odnosi se na utvrđivanje stavova srednjoškolaca o Evropskoj uniji, tačnije na procenu prisustva predrasuda o gubljenju nacionalnog i kulturnog identiteta Srbije pristupanjem EU.

Ivana Stanković
Ivana Stanković

Autori istraživanja su Suzana Dimitrijević, profesor filozofije i Ivana Stanković, psiholog  i psihoterapeut.  U realizaciji istraživanja, osim njih, učestvovali su i Slavoljub Stanojević, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ iz Leskovca i Tamara Nikolić, profesor te škole. Uzorak istraživanja je činilo 553 srednjoškolaca  iz drugog, trećeg i četvrtog razreda iz 16 srednjih škola u Jablaničkom okrugu (Leskovac, Lebane, Bojnik, Vlasotince, Medveđa).

Suzana Dimitrijević
Suzana Dimitrijević

Analiza rezultata istraživanja pokazuje da je među srednjoškolcima Jablaničkog okruga prisutna predrasuda da će građani Srbije ulaskom u EU izgubiti svoj nacionalni (41,2%)  i kulturni (37,8%) identitet. Oko trećine ispitanika nema stav, odnosno, nije sigurno po pitanju gubljenja nacionalnog (30,6%) i kulturnog (32,7%). U odnosu na to, manji broj ispitanika smatra da ulaskom u EU građani Srbije neće izgubiti svoj nacionalni (28,2%) i kulturni (29,5%) identitet.

Info sesija u TŠ Rade Metalac
Info sesija u TŠ Rade Metalac

Veliki broj srednjoškolaca Jablaničkog okruga ne zna, ili nema stav (nije sigurno) o tvrdnjama o Srbiji i EU. To pokazuje podatak da je, za svih 27 tvrdnji iz upitnika, u proseku 37,4% njih (u rasponu 21,3%-59,7%) odgovorilo da nije sigurno u to da li su one tačne ili ne. To, opet, ukazuje da oni nisu dovoljno informisani o EU i evropskim integracijama Srbije.

Info sesija u Tehničkoj školi u Lebanu
Info sesija u Tehničkoj školi u Lebanu

Po pitanju njihove percepcije o stavovima njihovih roditelja, profesora i vršnjaka o EU, podaci govore da se ne razgovara dovoljno o tome ni u vršnjačkoj grupi, ni u kući, ni u školi – 34,2% njih ne zna kakvi su stavovi njihovih vršnjaka, 44,3% njih ne zna kakvi su stavovi njihovih roditelja i 59,7% njih ne zna kakvi su stavovi njihovih profesora.

Info sesija u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi
Info sesija u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi

Može se reći da je prisutan evro-skepticizam, kao i elementi predrasuda kod ovih srednjoškolaca, sudeći po tome da 50,8% njih smatra da je EU nepravedna prema Srbima, da u EU ’mali’ narodi propadaju (47,2%), da su narodi iz EU uobraženi, a da nas omalovažavaju (48,6%), da EU nudi med i mleko, a da će nas samo iskoristiti (51%), da će nam EU umanjiti slobode (44,7%), da će EU uništiti naš nacionalni identitet (41,2%), i da smo različiti svetovi gde niko nikoga ne razume (50,4%).

Info sesija u Tehničkoj školi u Vlasotincu
Info sesija u Tehničkoj školi u Vlasotincu

Međutim, prisutan je i evro-entuzijazam u značajnoj meri, jer čitavih 60,1% njih smatra da EU otvara mogućnosti za mlade, da EU poštuje različitosti svakog naroda (43,1%), da EU podržava različite veroispovesti (52,6%), i da nam ulazak u EU otvara mogućnost razvoja (53%).

Prva radionica o EU
Prva radionica o EU

Ovim istraživanjem je osvetljena potreba za boljim informisanjem  mladih o evropskim integracijama Srbije, što je zadatak pre svega za škole i medije, jer jedino dobra informisanost i činjenice mogu pomoći da se prevaziđu predrasude koje postoje.

Druga radionica o EU
Druga radionica o EU

O Srbiji i EU, o predrasudama i činjenicama razgovaralo se (Suzana Dimitrijević, Ivana Stanković i Srđan Dimitrijević) sa mladima na info sesijama u četiri srednje škole Jablaničkog okruga (TŠ Rade Metalac Leskovac, Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac, Tehnička škola Lebane i Tehnička škola Vlasotince). Ti razgovori u velikoj meri su potvrdili i potkrepili rezutate sprovedenog istraživanja, ali i pokazali da u otvorenom razgovoru, uz ukazivanje na činjenice o EU i evropskim integracijama Srbije, može da se napravi pomak u prevazilaženju predrasuda.

Treća radionica o EU
Treća radionica o EU

Najzad, održano je i pet radionica sa stotinak srednjoškolaca na temu „Ko smo mi, a ko su oni – možemo li zajedno, a da sačuvamo sebe?“, koje su vodile su Suzana Stanković Ilić, psiholog i Suzana Dimitrijević, profesor filozofije. Na ovim radionicama su takođe potvrđeni rezultati iatraživanja, ali se i pokazalo da se postojeće predrasude kod mladih o EU mogu ’poljuljati’ uz pomoć iskustvenih uvida do kojih se dolazi na radionicama, zahvaljujući specifičnim metodama i oblicima rada.

Četvrta radionica o EU
Četvrta radionica o EU

Zaključak ove panel diskusije, do koga su zajedno došli svi učesnici –  uvodničari, učenici, profesori i građani, jeste da se o tako važnoj temi, kao što je ta kako ćemo živeti u budućnosti, mora mnogo više razgovarati, naročito sa mladima koji su na samom početku života. Mediji, kao najmoćniji kreatori javnog mnjenja, i škola, imaju tu posebno važnu ulogu. Mladi učesnici panela dali su svoje predloge na koje sve načine možemo nadalje zajedno da se borimo protiv predrasuda o EU i da poboljšamo informisanje o evropskim integracijama Srbije:

  • Studijske posete za mlade zemljama članicama EU;
  • Vršnjačke radionice o EU;
  • Bolje informisanje na časovima Građanskog vaspitanja, ali i na ostalim časovima;
  • Nastavak ovog projekta sa što više aktivnosti sa mladima (radionice, info sesije);
  • Portal o EU za mlade;
  • Umrežavanje;
  • Razmena učenika, bratimljenje škola, što više putovanja u druge zemlje.
Peta radionica o EU
Peta radionica o EU

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i