+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Svečano uručeni sertifikati i zahvalnice u okviru projekta „Svi za mlade, mladi za sve“

U petak, 30.01.2015. godine u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održano je svečano uručenje sertifikata za 46 polaznika koji su tokom prethodnih 2 meseca uspešno završili preduzetničku obuku i 20 polaznika stručne radne prakse, koji su bili angažovani kod 10 poslodavaca. Takođe, uručene su i zahvalnice saradnicima; preduzenicima, organizacijama civilnog društva, lokalnoj upravi, institucijama i drugima koji su pomogli da se projekat „Svi za mlade, mladi za sve“ uspešno realizuje.

Projekta „Svi za mlade, mladi za sve“ realizovao je Evropski pokret u Srbiji – Leskovac, sa partnerima Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala Leskovac i Kancelarijama za mlade Leskovac, Bojnik i Lebane, a finansijski ga je podržalo Ministarstvo omladine i sporta.

Prisutnima se prvo obratio Predsednik EPuS – Leskovac, gospodin Srđan Dimitrijević.

IMG_1045 IMG_1942

Gospodine Gradonačelniče, Dragi naši mladi preduzetnici i preduzetnice,
Dame i gospodo,
Dobrodošli na svečano uručenje sertifikata i zahvalnica za preduzetnički i stručni napredak naših nezaposlenih mladih ljudi.
Kažu da uspeh ne znači ništa, ako nemaš s kim da ga podeliš. Zato što danas imam s kim da podelim uspeh, imam i posebno zadovoljstvo što mogu da Vas pozdravim u ime onih koji su – uz finansijsku podršku MOS-a – pretočili s reči u delo projekat “Svi za mlade, mladi za sve!”, a to su: EPuS Leskovac, NSZ – Filijala Leskovac i KZM u Leskovcu, Bojniku i Lebanu.
Ovo je završna aktivnost prve faze u realizaciji naše ideje da izgradimo regionalni klaster za upravljanje preduzetničkim potencijalom mladih južne Srbije sa sedištem u Leskovcu.
Polazimo od činjenice da je klasterizacija, tj. ekonomsko korišćenje postojećih veza i odnosa geografski bliskih ljudi, oganizacija i institucija – upravo ono što danas u svetu pravi najveću razliku između bogatih i siromašnih zemalja, regiona i lokalnih zajednica. I pošto znamo da kod uspešnih klastera 2 i 2 u zbiru daju najmanje 5, zašto i mi ovde ne bismo iskoristili tu činjenicu.
Na taj način, vrednosti sadržane u sjajnom izložbenom podsećanju na “Zlatno doba Leskovca između dva svetska rata” i krilatici “Može opet”, vrlo brzo postale bi nešto što nam ispunjava i džepove, a ne samo srce.
Prvi, osnovni i najvažniji uslov za to ispunili smo radeći na ovom projektu. U protekla tri meseca postavili smo temelje za organizovanje u regionalni klaster za upravljanje preduzetničkim potencijalom mladih. U njih smo ugradili ono najbolje što posedujemo kao društveni akeri.
Četrdeset šestoro nezaposlenih mladih, koji su završili Kurs preduzetničke obuke, oplemenilo je svoju energiju, poslovnu ideju, želju za nadmetanjem, spemnost za rizik preduzetničkim znanjima i veštinama koje su ih osnažile u meri da 80% njih izražava spemnost da pokrene sopstveni biznis praktično odmah.
Dvadesetoro nezaposlenih mladih, koji su završili Program stručne prakse uz mentorsku podršku onih koji odlično znaju šta je preduzetnički hleb, više nikada neće u svojim radnim biografijama ostavljati praznu kolonu, kada treba da napišu nešto o svom radnom iskustvu. Pored početnog iskustva, oni su dobili svoje prve doprinose za radni staž i socijalno osiguranje i referencu za plasman svojih radnih usluga. Prema našim saznanjima, najmanje 20% njih dobiće posao odmah.
Deset poslodavaca iz privatnog sektora, među njima i Credit Agricole banka, uzelo je neposredno učešće u projektnim aktivnostima i pokazalo kako koncept društveno odgovornog poslovanja ima svoje uporište i na ovim prostorima. To isto važi i kada je reč o poslodavcima iz civilnog sektora, koji su bili uključeni u projektne aktivnosti.
U procesu koji smo zajednički pokrenuli, javni sektor ostvario je ulogu koja sasvim sigurno postavlja novi nacionalni standard za smer kojim treba reformisati zemlju. I institucija MOS-a, i institucija Gradonačelnika, i institucija gradske uprave za društvene delatnosti, i institucija NSZ – Filijala Leskovac i institucija KZM stavljene su u funkciju izgradnje tržišnog društva. Nijedne protekcije, njednog stranačkog zahteva, nijednog međustranačkog incidenta na 21 radionici, 3960 sati stručne prakse, 120 učesnika dijaloga …. Zaista sjajno.
Sve u svemu, pred licem naše javnosti odvijalo se jedno svojevrsno rađanje budućnosti u šansama sadašnjosti, na preduzetničkim genima naše prošlosti.

Nakon uvodnog izlaganja Srđana Dimitrijevića, reč je dobio gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović.

IMG_1053 IMG_1943

Poštovana omladino,

Vaše uključivanje u ovakav vid aktivnosti i spremnost da za sopstvenu egzistenciju obezbedite samozapošljavanje, a ne čekajući posao zaslužuje poštovanje. Govorim da ste spremni da svoje znanje i stečenu kvalifikaciju usmerite radeći za sopstveni interes i interes vaših porodica. S druge strane, to predstavlja veliko ohrabrenje za našu zajednicu, za našu lokalnu samoupravu i za našu Srbiju, jer ukazujete da delujete u skladu sa reformskim opredeljenjem Vlade Republike Srbije da privatni sektor mora biti nosioc razvoja naše zemlje.

S tim u vezi, lokalna samouprava već 2 godine unazad sprovodi program dodele besplatne i bespovratne pomoći mladima koji žele da otvore sopstvene firme. Po konkursima iz 2013. i 2014. godine, opredeljeno je bilo skromnih 12 miliona dinara. Ove godine raspisaćemo sličan konkurs – za potrebu samozapošljavanja, otvaranje novih radnih mesta, za obavljanje stručne prakse u 2015. godini biće odvojeno 32 miliona dinara i treba da očekujete da će, taj konkurs biti u februaru mesecu, znači za nekih 15-tak dana.

Želim da vam u svoje lično ime čestitam na uspešno savladanom kursu, pre svega preduzetničke obuke i stručne prakse, sa željom da znanje koje ste stekli, najpre primenite u što kraćem vremenskom periodu, a da na taj način budete primer i vašim kolegama i koleginicama i da vaš primer slede i buduće generacije, jer uz ono što smo imali, kao slavnu prošlost, a to je zlatno doba između dva svetska rata, od 1918. do 1941. godine, sećajući se te slavne prošlosti mi želimo i hoćemo da menjamo sadašnjost ali moramo da imamo i viziju bolje budućnosti. Tako je budućnost upravo vi i zahvaljujem svima vama koji ste uspeli da ih edukujete, da ih usmerite na pravom smeru, jer sistem zapošljavanja u lokalnoj samoupravi i u nekim državnim preduzećima, verujte mi, je prošlost. Samo ovaj način, ovo usmerenje, vaša pozitivna energija može da pokaže da i Leskovac i Srbija idu pravim putem.

Još jednom čestitam i želim puno uspeha i vama i vašim porodicama.

Nakon uvodnih izlaganja, gradonačelnik je uručio sertifikate, a prvi su ih dobili Milica Nikolić, dipl. ekonomista, Dragana Pavlović, Prof. razredne nastave i Danijel Šovalj

IMG_1055 IMG_1056 IMG_1057 IMG_1058

Sertifikati su zatim dodeljeni i ostalim učesnicima preduzetničke obuke i stručne prakse, a dodelio ih je predsednik EPuS – Leskovac, Srdjan Dimitrijević.

IMG_1064 IMG_1071 IMG_1072 IMG_1073 IMG_1075 IMG_1076 IMG_1080 IMG_1086 IMG_1098 IMG_1104

Sve fotografije sa uručenja, možete videti na FaceBook stranici EPuS-a Leskovac na sledećem linku: <<>>

Nakon podele sertifikata, uručene su i zahvalnice onima koji su omogućili da se ovaj projekat uspešno realizuje:

IMG_1113
Dr Goran Cvetanović, gradonačelnik
IMG_1114
Suzana Stanković – Ilić, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti
IMG_1116
Dr Ivica Savić, Naučno-tehnološki park
IMG_1117
Ivana Micić, direktorica CreditAgricole Bank Filijala Leskovac
IMG_1121
Petar Veljković, preduzetnik
IMG_1122
Marko Đurković, Turistička agencija „Start Travel“
IMG_1123
Goran Petrović, Knjigovodstvena agencija „Sing“
IMG_1124
Jugoslav Tomić, vl. Radio „016“
IMG_1128
Dejan Stanković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Leskovac

Ostale fotografije sa uručenja, možete videti na FaceBook stranici EPuS-a Leskovac na sledećem linku: <<>>

Sertifikati obuka Final - popunjeno, pdf-page-001 Sertifikati strucna praksa Final - popunjeno, pdf-page-001 Zahvalnica popunjeno-page-001

 

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i