+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

UPRAVLJANJE VANREDNIM SITUACIJAMA

 

Projekat „Budi heroj“ („Be hero!“) realizuje Evropski pokret u Srbiji – Leskovac u partnerstvu sa Udruženjem „Future“ Montana (Republika Bugarska). Projekat traje osamnaest meseci i sufinansiran je iz fondova Evropske unije kroz INTERREG – IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

 I neizvesnosti moraju da se planiraju!

Svedoci smo da se skoro svakog leta prethodnih godina beleže neslavni temperaturni rekordi. Američka agencija NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) objavila je da je juli 2021. godine bio najtopliji mesec u istoriji. Prema podacima RHMZ-a u Beogradu je ovog juna premašen toplotni rekord star više od 100 godina, izmereno je 38,7 stepeni Celzijusa, dok nova merenja pokazuju da letnje temperature i dalje rastu. Značajno je da su tokom toplotnog talasa krajem ovog juna oboreni svi dosadašnji dnevni apsolutni maksimumi na 14 mernih stanica u Srbiji.

Ekstremni toplotni talas ovog leta i suša koja ga prati izazvao je ogromne požare koji trenutno besne širom Južne Evrope uništavajući ogromne površine šumskog zemljišta, pri tom primoravajući hiljade ljudi da napuste svoje domove. Prema podacima organizacije European Forest Fire Information System površine zahvaćene požarima u zemljama Evropske unije su sredinom avgusta ove godine u odnosu na prosek za 2008 – 2020. godinu bile veće za 50%. Prema istom izvoru podataka u Srbiji su površine zahvaćene požarima sa 16. avgustom 2021. godine iznosile 3493 ha, dok je prosek u istom danu za period 2008 – 2020. godinu bio 2180 ha.

Ne postoje ubedljiviji podaci od ovih koji podupiru stanovište da živimo u vremenu ekstrema, koje je prema stavovima stručnjaka širom sveta posledica očiglednih klimatskih promena. Nove okolnosti u vremenu ekstrema zahtevaju nove pristupe u slučajevima vanrednih situacija, a kako poplave i požari kao najekstremniji događaji ne poznaju državne granice, međugranična saradnja postaje imperativ u upravljanju vanrednim situacijama.

Primer izgradnje mehanizma rada za međusobnu pomoć u slučaju vanrednih situacija u međugraničnom području je projekat „Budi heroj“ („Be hero!“) koji realizuje Evropski pokret u Srbiji – Leskovac u partnerstvu sa Udruženjem „Future“ Montana (Republika Bugarska). Projekat traje osamnaest meseci i sufinansiran je iz fondova Evropske unije kroz INTERREG – IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Ideja projekta i planiranih aktivnosti je unapređenje prekogranične saradnje između Bugarske i Srbije u razvoju omladinskog volonterizma u oblasti prirodnih katastrofa, stvaranjem prekogranične mreže organizacija, stručnjaka i mladih volontera uz pružanje alata za komunikaciju i razmenu iskustava. U prvom delu realizacije projekta urađena je Analiza ključnih aspekata upravljanja vanrednim situacijama na delu teritorije Republike Srbije (za 5 administrativnih Oblasti: Jablanička, Pčinjska, Nišavska, Pirotska i Zaječarska).

Jedan od značajnih rezultata projekta je istraživanje sprovedeno tokom juna i jula meseca o tome kako mladi gledaju na značaj pojedinih prirodnih katastrofa i kakva su njihova opredeljenja po pitanju sopstvenog učešća u aktivnostima dobrovoljnih društava i/ili drugih oblika civilne zaštite u okolnostima stanja katastrofa. Istraživanje je realizovano metodom upitnika na uzorku od 500 ispitanika. Na dijagramu je dat pregled rangiranja značaja pojedinih opasnosti od strane ispitanika.

Važan deo ovog istraživanja je stav o učešću u aktivnostima mladih u dobrovoljnim društavima i drugim oblicima civilne zaštite u okolnostima stanja katastrofa, analiza je pokazala da je 64,7% ispitanika odgovorilo pozitivno. Istovremeno je na pitanje o učešću u istim aktivnostima u prekograničnoj saradnji sa Republikom Bugarskom 41,4% ispitanika odgovorilo da su opredeljeni da uzmu učešće.

U toku je završni rad na izradi dokumenta Analize i nakon usvajanja na zajedičkoj radnoj grupi sa bugarskom stranom biće objavljen na sajtu, uz ostale aktuelne informacije o toku ovog projekta.

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i