+381 69 1291 494

epusles@gmail.com

Vizija mladih Balkana – Gradimo mostove budućnosti!

 

 

Od 18-23. avgusta 2019. godine, nadomak živopisnog sela Lozen (Sofija, Bugarska), odvijala se razmena mladih u okviru programa Erazmus + iz šest balkanskih zemalja – Bugarske, Rumunije, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske.

Ovaj projekat, pod nazivom „Sretni svoje komšije“ („Meet your neighbours“), partnerski je realizovao internacionalni konzorcijum sastavljen od šest organizacija iz pomenutih zemalja, na čelu sa Centrom za obrazovne inicijative iz Sofije. Srpski partner bio je EpuS Leskovac, a učestvovalo je petoro mladih iz Leskovca: Luka Đorđević i Emilija Stanisavljević, učenici IV razreda Medicinske škole, Tamara Stošić, studentkinja engleskog jezika i književnosti, Iva Dimitrijević, apsolvent srpskog jezika i književnosti i Nikola Danilović, student savremenih računarskih tehnologija. Vođa grupe bila je Suzana Dimitrijević, generalni sekretar EpuS-a Leskovac.

Teme izuzetno sadržajnog programa kojima su se bavili mladi bile su veoma delikatne – istorija Balkana opterećena brojnim konfliktima i ratovima, stereotipi koje balkanski narodi i danas imaju jedni o drugima, predrasude koje zamagljuju zajedničku perspektivu balkanskih naroda… Bila je to prilika da mladi iz prve ruke saznaju mnogo više jedni o drugima i o svojim narodima, o tradiciji, kulturi, mentalitetu i načinu života, o obrazovanju i radu, o problemima koji ih muče. Zajedno su učili tradicionalne igre balkanskih naroda, zajedno su upoznavali Sofiju, zajedno su jeli, pričali, smejali se, pevali… I otkrili da imaju mnogo toga zajedničkog!

Nakon nedelju dana druženja i zajedničkog rada, u brojnim formalnim i neformalnim aktivnostima, nastala su nova, čvrsta prijateljstva koja će se sigurno nastaviti. Teško je opisati tugu koju su mladi osetili poslednjeg dana, suze i obećanja da će se svakako videti ponovo, i to veoma brzo. Dirljiv je bio osećaj zajedništva koji je isijavao iz zagljaja i poljubaca, čvrstog stiska ruke i zajedničke pesme. Jer, zaključak u konačnici je bio da su svi oni zapravo isti – da su oni upravo mladi ljudi sposobni da grade nove, mnogo bolje odnose na ovom našem napaćenom Balkanu. To najbolje ilustruje ono što je na kraju rekao mladi čovek iz Turske: „Došao sam kao Turčin, odlazim kao Sloven!“

Podelite objavu:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Pretraga:

Kategorije:

Zeleno je cool
Zanimljivosti
Projekti
Pitali
Novosti
Naslovna

Izdvajamo:

Možda vas zanima i